Собственикът на яхтата "Андромеда“, за която се твърди, че е използвана за саботажа срещу двата газопровода "Северен поток“, възнамерява да я продаде, съобщава германският вестник BILD am Sonntag.

Към настоящия момент яхтата се намира на нос Буг на германския остров Рюген в Балтийско море. Собственикът на "Андромеда“, както пише вестникът, възнамерява да е продаде, отбелязва вестникът, без обаче да назовава потенциалния купувач.

Изданието публикува и списък с предмети, иззети от яхтата при обиск, извършен през януари. Сред тях е GPS навигатор, благодарение на който вероятно е възможно да се проследят всички движения на плавателния съд. Освен това разследващите разполагат с няколко облекла: термоблуза и черна шапка. По нея, според BILD am Sonntag, са намерени косми, които в момента се изследват в лабораторията за ДНК. Все още обаче не е ясно дали те са на някой от шестимата, които според версията на Берлин са наели яхтата през септември, за да достигнат мястото, където бе извършен саботаж срещу газопроводите.

По-рано The New York Times, позовавайки се на американски служители, съобщи, че "проукраинска група", която е действала без знанието на американските власти, може да е извършила саботажа на газопроводите. Според Die Zeit германски следователи са открили плавателния съд, използван от диверсантите. Фирмата, която го е наела, се твърди, че е на украински граждани и е регистрирана в Полша. Ден по-късно германската Генерална прокуратура обяви, че на 18 и 20 януари са извършени претърсвания на плавателен съд, който може да е замесен в експлозиите. Списание Der Spiegel разпространи името й - според изданието става дума за яхтата "Андромеда“. Все още няма достоверни данни за мотивите и възможните поръчители на акцията.