Процесът в Хага срещу бившия командир на Армията за освобождение на Косово и бивш държавен глава на страната Хашим Тачи, обвинен във военни престъпления във войната от 1998-1999 г., ще започне на 1 март догодина, предаде сръската електронна медия Beta.

Съответното решение на съдебния състав е публикуван на официалната интернет страница на трибунала в Хага, който разглежда делата за престъпления, извършени от бивши членове на АОК.

Съдебният съвет насрочи две предварителни заседания за 17 януари и началото на февруари 2023 г. Ако процесуалните приготовления приключат навреме, то делото ще започне на 1 март с встъпителните изявления на прокурорите.

По време на процеса прокурорите планират да включат показанията на 319 свидетели.

В комисията, която ще съди Тачи и тримата обвинени офицери от АОК, ще бъдат още съдиите Гунаел Метра от Швейцария, Кристоф Барте от Германия и резервният съдия Фъргал Гейнор от Република Ирландия. Водещ е американецът Чарлз Смит.

Заедно с Тачи в престъпления срещу албанци, сърби и роми са обвинени членовете на Щаба на АОК Кадри Весели, Реджеп Селими и Якуп Красничи.