Заместник-ръководителят на Офиса на президента на Украйна Кирил Тимошенко призова украинците да бъдат подготвени за спиране на електричеството, водата и отоплението поради руските удари по енергийната инфраструктура на страната, пише украинското онлайн издание "Страна“.

"Сега имаме критична ситуация в цялата страна. Регионите зависят един от друг. Затова трябва да се подготвим за факта, че (няма да има) както електричество, така и водоснабдяване или топлоснабдяване“, предупреди Тимошенко .

В тази връзка хората трябва да се "подготвят за спестяване на енергия и спиране на тока, ако ударите продължат“.

Във вторник, по-специално, големи енергийни съоръжения в Киев и Днепър бяха повредени от сутрешен обстрел.

"В Днепър ще бъде наистина трудно, уличното осветление ще бъде изключено. Водоснабдяването се възстановява, захранването ще бъде възстановено. В Киев – в Троещина и в някои райони няма ток и вода. Нашите електротехници работят, за да... като цяло ще ви разкажем за Киев малко по-късно днес“, поясни още той.

По-рано ДТЕК също предупреди за възможни прекъсвания на електрозахранването в Киев. Светлината и водата вече са изчезнали в Троещина.

Руската федерация поднови ударите си по енергийната инфраструктура на Украйна в понеделник. Безпилотни самолети-камикадзе бяха насочени към Киев, ударът падна върху центъра на града, включително върху жилищна сграда на улица Жилянская, там загинаха хора.