Голямото пристанище на Санкт Петербург спря обработката на селитра на фона на постоянната опасност от атаки на украински дронове. В бъдеще местните власти планират да преместят претоварването на селитра извън града, вероятно в Уст-Луга, съобщава "Коммерсанть“.

Изданието уточнява, че Голямото пристанище на Санкт Петербург е спряло товаренето на селитра още през февруари. Отбелязва се, че за порта това означава загуба на значителни 3 милиона тона товари годишно

"За пристанище, което вече е в трудно положение поради загубата на търговски сделки с Европа, това е доста сериозен удар“, се казва в изявлението.

Според източници операциите са спрени поради правителствена забрана на фона на опасения от атаки с дронове и е взето решение операциите със селитра да бъдат преместени извън града.

Уст-Луга се разглежда като ново място за претоварване на селитра. Сега обаче градът не е готов да приеме такива товари, тъй като пристанището трябва да модернизира инфраструктурата си.

Трябва да се отбележи, че преди ден Министерството на енергетиката на Руската федерация призна спирането на производството на гориво в редица петролни рафинерии и обяви, че търси начин за решаване на проблема. Това дойде на фона на нарастващите съобщения за удари с дронове срещу петролни рафинерии в различни региони.