Кремъл подклажда напрежението между Сърбия и Косово, за да отклони вниманието от инвазията на Русия в Украйна, заяви първият вицепремиер на Косово Бесник Бислими в интервю пред Times Radio.

"Има тенденция Русия да отклонява фокуса от Украйна, като отваря нови зони на страната“, смята политикът.

Напрежението между Сърбия и Косово - бивша сръбска провинция, която обяви своята независимост през 2008 г., която Белград не признава - ескалира през последната седмица. В понеделник сръбският министър на отбраната Милош Вучевич обяви, че армията на страната е поставена в "най-високо ниво на бойна готовност“ след съобщения, че косовските полицейски сили са открили огън по етнически сърби в Северно Косово. (Властите в Косово отрекоха инцидентът да се е случил.) Москва, близък съюзник на Сърбия, заяви в сряда, че "подкрепя Белград в действията, които се предприемат“.

Бислими каза пред Times Radio в сряда: "Има записани доказателства, че хора в паравоенните формирования се подкрепят от Хуманитарния център, руски център. Така че мисля, че никой не отрича присъствието на Русия и влиянието на Русия. И ако искате повече подробности, за да разберете колко лесно Русия може да използва това за конфликти, неотдавнашните атаки на тези войски в Косово започнаха през нощта, най-вероятно от силно пияни хора вътре в барикадите, защото те се снабдяват с много алкохол , финансови стимули и всичко това от Хуманитарния център.“

По-рано в сряда ЕС и САЩ призоваха в съвместно изявление за "максимална сдържаност“, заявявайки, че Прищина и Белград трябва "да се въздържат от провокации, заплахи или сплашване“ заради нарастващото напрежение.