Министърът на вътрешните работи на Косово Джелал Свечля заяви, че ситуацията със сигурността в северната част на страната се е влошила. Той посочи, че очаква КФОР да реагира възможно най-скоро и добави, че ако това не се случи, Косово ще премахне барикадите със собствени сили, предава Радио "Свободна Европа“.

"Те [КФОР] искат известно време, за да премахнат сами барикадите. Сега ги чакаме да изпълнят задълженията си. Вярвам, че КФОР и международните фактори са решени да направят това възможно най-скоро. Но в името на по-голямата стабилност чакаме тези, които поставиха барикадите, да го направят“, поясни Свечля на пресконференция в Митровица, като каза, че условията на сърбите, които са представени за премахване на барикадите, представляват реализация на политически цели.

На вчерашния протест в Рударе и Звечан Горан Ракич, председателят на Сръбска листа - партия, която действа в Косово с подкрепата на Белград, представи условията за премахване на барикадите. Той поиска "освобождаване на арестуваните сърби, изваждане на секретните списъци за арестуване на сърби и изтегляне на специалните части на косовската полиция" от територията на север от река Ибър. Косовският министър също отхвърли твърденията, че полицията в Прищина има списъци, по които арестува бивши сръбски полицаи. Той посочи, че Сърбия провежда дезинформационна кампания, за да увеличи напрежението в северната част на Косово, където живеят мнозинството сърби. "Неистината, която непрекъснато се изнася, е свързана с новината, че косовската полиция има списъци, въз основа на които арестува бивши полицаи. Косовската полиция няма такива списъци“, категоричен е той.

На 10 декември местните сърби в северната част на Косово блокираха пътищата към северната част на страната, а за да премахнат барикадите, настояват за освобождаването на своя сънародник Деян Пантич. Тъй като барикадите блокират пътищата, водещи до граничните пунктове Ярине и Бърняк - които свързват Косово и Сърбия - тези два пункта са затворени за движение.