Принцесата на Уелс заяви, че е в начален стадий на лечение, след като при изследванията ѝ е открит рак, предава ВВС.

Във видеообръщение Кейт заявява, че това е било "огромен шок" след "невероятно трудни няколко месеца".

Но тя е изпратила позитивно послание, като е заявила: "Добре съм и ставам все по-силна с всеки изминал ден."

Подробности за рака не се съобщават, но от двореца Кенсингтън заявяват, че са уверени, че принцесата ще се възстанови напълно.

В изявлението на принцесата се обяснява, че когато е претърпяла коремна операция през януари, не е било известно, че има някакъв рак.

"Въпреки това тестовете след операцията установиха, че е налице рак. Поради това медицинският ми екип ме посъветва да премина курс на превантивна химиотерапия и в момента съм в ранните етапи на това лечение", заявява принцесата.

Тя споделя, че мисли за всички, които са били засегнати от рак, и добавя:

"За всички, които са изправени пред тази болест, независимо от формата й, моля, не губете вяра и надежда. Вие не сте сами."

Кейт ка споделя, че възстановяването от операцията ѝ през януари заради заболяване, което не е разкрито, е отнело време и сега приоритет е успокояването на семейството ѝ.

"Уилям и аз правим всичко възможно, за да преработим и да се справим с това насаме в името на младото ни семейство."

Принцесата добавя: "Отне ни време да обясним всичко на Джордж, Шарлот и Луи по подходящ за тях начин и да ги уверим, че ще бъда добре."

Тя заявява, че сега семейството се нуждае от "малко време, пространство и уединение".

Сега не се очаква Катрин и принц Уилям да се появят с кралското семейство на Великденската неделя, а за принцесата няма да има ранно завръщане към официалните задължения.

От двореца също така отбелязват, че внезапното отсъствие на принц Уилям от възпоменателната служба в края на февруари се дължи на откриването на диагнозата рак на Катрин.

След операцията през януари двойката се сблъска с интензивни публични спекулации и вълнения в социалните мрежи относно нейното здраве. Тя не е присъствала на никакви официални събития от Коледа насам.

Във видеообръщението си тя говори за подкрепата на семейството си: "Това, че Уилям е до мен, също е голям източник на утеха и увереност. Както и любовта, подкрепата и добротата, които бяха показани от толкова много от вас. Това означава толкова много и за двама ни."