Основателят на ЧВК"Вагнер“ Евгений Пригожин потвърди, че компанията е спряла да набира затворници за попълване на своите редици. Така той отговори на запитване на Live24 за "оплакванията“ на затворници, които съобщават, че набиране от поправителните институции не е извършвано повече от месец, отбелязва вестник "Коммерсант“.

"Да, наистина е така. Набирането на затворници за ЧВК "Вагнер" е напълно прекратено. Към работещите за компанията са изпълнени всички задължения“, цитира изданието думите на Пригожин.

На 13 януари медии съобщиха, че повече от сто помилвани затворници от ЧВК "Вагнер" са се върнали от зоната на бойни действия в Украйна. Членът на президентския съвет по правата на човека Ева Меркачева увери, че затворниците са били помилвани преди да бъдат изведени от колонията за фронта. По думите й заповедите за освобождаване са с информация, съдържаща държавна тайна, и затова са класифицирани.

Евгений Пригожин многократно бе свързван с ЧВК преди началото на военния конфликт в Украйна, но не потвърди официално участието си. На 14 септември бе публикувано видео, заснето в една от колониите в Русия. На него се вижда как мъж, който прилича на Евгений Пригожин, вербува затворници за участие в бойните действия в Украйна като част от ЧВК "Вагнер“. В края на септември Евгений Пригожин потвърди, че е основател на частната военна компания.