Основателят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин коментира настоящата ситуация в Бахмут, като предупреди, че при продължаване "на саботажа“ от страна на ръководството на руското министерство на отбраната въоръжените сили на Украйна ще пробият фронта, предава EA Daily.

Както посочи Евгений Пригожин, Бахмут няма стратегическо значение, но е бил необходим, за да се натрупа настъпателен потенциал след неуспехите и отстъпленитое на въоръжените сили на РФ от Харков, Херсон и други региони, да "се смели“ живата сила на противника и да се даде възможност на руската армия да се мобилизира.

"Поради страха от вътрешна конкуренция, заочнаха да "пресушават“ ЧВК "Вагнер“ по отношение на персонал, оръжие и боеприпаси, изкуствено намалявайки бойния потенциал. Ефективността на "Бахмутската месомелачка“ намаля през април-май 2023 г. Въоръжените сили на Украйна се събраха за контранастъпление. Поради намаляването на персонала ЧВК Вагнер беше принудена да предаде фланговете на военните и сега съществува сериозен риск ЧВК Вагнер да бъде обкръжен в Бахмут в резултат на провала на фланговете. Фланговете вече се напукват и трещят. При липса на боеприпаси "месомелачката“ ще работи в обратна посока: въоръжените сили на Украйна ще унищожат ЧВК "Вагнер“. Изисквам боеприпаси, за да спася живота на бойците и да "досдъвча“ Бахмут, в който около 5% са останали окупирани от противника“, заяви Пригожин.

Той също така подчерта, че в момента в град Бахмут има само ЧВК "Вагнер“, няма други части, "а извън Бахмут няма ЧВК "Вагнер“, само Министерството на отбраната на Русия.

ЧВК "Вагнер" е планирала да напусне Бахмут, за да спаси живота на бойците и да сведе до минимум безсмислените загуби, тъй като остатъците от боеприпаси са били достатъчни само до края на деня на 9 май 2023 г., продължи Пригожин. Освен това висшето ръководство на страната (президентът на Руската федерация Владимир Путин) е възложил на Министерството на отбраната на Руската федерация да осигури ЧВК "Вагнер" с всичко необходимо в нощта на 6 срещу 7 май 2023 г. е издадена бойна заповед с обещание за предоставяне на боеприпаси на ЧВК "Вагнер". Въпреки това в периода 8-9 май 2023 г. необходимото количество боеприпаси не е предадено.

"Досега изтичането на боеприпаси е сведено до минимум. ЧВК Вагнер продължава офанзивата си в Бахмут и очаква решение за издаване на боеприпаси и оръжия в необходимото количество “, заключи Пригожин.