Основателят на частната военна компания "Вагнер“ Евгений Пригошин очаква Бахмут да бъде превзет от руснаците през март или най-късно април, става ясно от негово видео, публикувано в канала му в Telegram.

Руският бизнесмен изтъкна бюрократичните пречки за бавния напредък на силите на Москва във военните действия около града. "Мисля, че щяхме да превземем Бахмут, ако не беше тази чудовищна военна бюрокрация и ако нямаше препятствия, хвърляни по пътя ни всеки ден“, обяснява Пригожин в разпространеното в Telegram видео, в което допълва, че очаква градът да падне "през март или април“. По думите му, за да се случи това, трябва да бъдат отрязани всички пътища за доставки към Бахмут.

По думите му фактът, че "Вагнер" вече не може да вербува затворници за фронта в замяна на амнистия, води до "обезкървяване“ на неговата организация.

На 9 февруари Пригожин потвърди, че компанията е спряла да набира затворници за попълване на своите редици. Така той отговори на запитване на Live24 за "оплакванията“ на затворници, които съобщават, че набиране от поправителните институции не е извършвано повече от месец.

"Да, наистина е така. Набирането на затворници за ЧВК "Вагнер" е напълно прекратено. Към работещите за компанията са изпълнени всички задължения“, обясни Пригожин.

На 13 януари медии съобщиха, че повече от сто помилвани затворници от ЧВК "Вагнер" са се върнали от зоната на бойни действия в Украйна. Членът на президентския съвет по правата на човека Ева Меркачева увери, че затворниците са били помилвани преди да бъдат изведени от колонията за фронта. По думите й заповедите за освобождаване са с информация, съдържаща държавна тайна, и затова са класифицирани.

Евгений Пригожин многократно бе свързван с ЧВК преди началото на военния конфликт в Украйна, но не потвърди официално участието си. На 14 септември бе публикувано видео, заснето в една от колониите в Русия. На него се вижда как мъж, който прилича на Евгений Пригожин, вербува затворници за участие в бойните действия в Украйна като част от ЧВК "Вагнер“. В края на септември Евгений Пригожин потвърди, че е основател на частната военна компания.