Основателят на ЧВК "Вагнер“ Евгений Пригожин се опитва да поеме контрола върху една от парламентарно представените партии в страната – "Справедлива Русия“, твърдят в редакцията на германския телевизионен канал ZDF.

"Фокус" представя превод на материала без редакторска намеса и с уточнението, че той отразява единствено позицията на автора му.

Медията пояснява, че официално партията има "социално-консервативно-социалдемократическа програма и редовно е избирана в Държавната дума“, така че може да бъде определена като част от "системната опозиция“ - демократичната фасада, чрез която Кремъл се преструва, че в Русия има функционираща демокрация“. Пригожин е провел няколко срещи с лидера на партията Сергей Миронов, като открито заяви амбициите си да играе по-голяма роля в политиката.

Пригожин иска власт и имунитет

Той е особено заинтересован да поеме петербургския клон на "Справедлива Русия". В краткосрочен план основателят на "Вагнер“ вероятно се надява да получи предимства в дългогодишния си конфликт с губернатора на Санкт Петербург Александър Беглов. С други думи, той планира да "похити“ парламентарна партия и след това да я използва, за да спечели регионално влияние.

Освен това, получавайки официален политически пост, Пригожин би могъл да получи не само повече влияние и популярност на национално ниво, но и имунитет, с който се ползват депутатите.

Пригожин надценява позицията си в Кремъл

Всъщност обаче е малко вероятно Пригожин да успее - по ред причини. Първо и най-важното, той влезе в пререкания с Министерството на отбраната в Москва. Въпреки че неговата наемна група бе силно зависима от редовната руска армия за доставки, Пригожин остро критикува министерството и руската армия няколко пъти през есента на 2022 г., представяйки групата "Вагнер“ като по-добра алтернатива за военните действия.

Затова от януари 2023 г. Министерството на отбраната започна да спира доставките за наемниците, след което Пригожин трябваше да се извини публично. Въпреки това признание за разкаяние е малко вероятно той някога да си възвърне доверието на министерството или армията, уверени са в редакцията на германската телевизия.

Второ, неговите наемници все още не са успели да превземат Бахмут, въпреки огромните загуби. Дори ако градът в крайна сметка падне, Русия загуби няколко месеца и огромен брой войници, повечето от които бяха новоназначени от "Вагнер“ затворници.

Трето, цялата "опозиция" в Русия е внимателно изградена, фино настроена система. За гладкото й функциониране, особено с оглед на предстоящите регионални избори през есента и президентските избори през пролетта на 2024 г., е необходимо дисциплинирано и умело сътрудничество на всички партии.

Пригожин обаче е не само аутсайдер в света на политиката, но и известен като доста безмилостен. Следователно присъствието му може да дестабилизира функционирането на "системната опозиция". Така че е малко вероятно е Кремъл да позволи на Пригожин да води политика на национално ниво.

Криминално минало на пътя на Пригожин

Четвърто, той има криминално минало. През 80-те години на миналия век излежава девет години затвор за грабежи и кражби. Подобно криминално досие на практика все още представлява пречка за по-високи политически амбиции.В допълнение, наскоро появилото се видео с руски бойци, обезглавяващи пленен украински войник, може да отслаби още повече позициите на Пригожин.

Записът е толкова брутален, че дори Кремъл го осъди. Ако се окаже, че извършителите са принадлежали към групата "Вагнер“, това едва ли ще помогне на Пригожин да развие политическите си амбиции.