Ръководителят на частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин заяви в интервю, че може да отнеме две години на Москва дa завземе Донецка и Луганска области в Източна Украйна, чието превземане е посочила като ключова цел на войната, предава Reuters.

Пригожин изтъкна, че неговото разбиране за плана на Русия е, че тя трябва да контролира напълно регионите Донецк и Луганск, които Москва миналата година обяви за "републики" на Русия, в ход, осъден от повечето страни от ООН като незаконен.

"Доколкото разбирам, трябва да затворим Донецката и Луганската република и по принцип това засега ще устройва всички“, подчерта той във видео, публикувано в петък.

"Ако трябва да стигнем до Днепър, това ще отнеме около три години“, добави Пригожин, имайки предвид по-голяма територия, която ще се простира до голямата река Днепър, която тече приблизително от север на юг, разполовявайки Украйна.

Ръководителят на ЧВК "Вагнер" подчерта, че Русия трябва да превземе Бахмут - град в Донецк, който е сцена на брутална битка от месеци, но е изправена пред яростна съпротива от страна на украинските войски.

"Вероятно е твърде рано да се каже, че сме близо. Има много пътища навън и по-малко пътища навътре. Украинските войски са добре обучени... и като всеки голям град е невъзможно да го превземем фронтално. Справяме се много добре", изтъкна той, след като бе запитан дали руските сили са близо до постигането на пълна блокада на града.