Министърът на външните работи на Приднестровието Виталий Игнатиев призова за активизиране на работата за гарантиране на сигурността на руските граждани и техните съграждани на фона на влошаващата се ситуация в региона по вина на Молдова. Това пише днес, 30 май, информационната агенция "Новости Приднестровя“.

Основните фактори за дестабилизация в Тираспол са "милитаризацията на съседна Молдова, унищожаването на руската идентичност и механизма за преговори“.

"Молдова е инструмент на Запада, тя е изцяло под контрола на военно-политическите структури на Запада и НАТО, като е инструмент за създаване на нестабилност и напрежение в региона“, подчерта Игнатиев.

Той добави, че "Кишинев изкуствено налага идентичност, която е комплементарна на Запада, като същевременно прави всичко, за да унищожи руската идентичност и да изгони Русия от региона. Паралелно с това Кишинев прави опити да разруши текущия преговорен процес, да преформатира съществуващите механизми за разрешаване на молдовско-приднестровския конфликт, нивелирайки ролята и участието на Руската федерация.

"Прави се всичко, за да не се използват инструментите на международния преговорен процес, в който Приднестровието има равностойна позиция заедно с Молдова, а Русия е международно признат съпосредник с ясно определени правомощия и възможности“, казва Виталий Игнатиев.

Според министъра е необходимо да се предприемат стъпки за прилагане на разпоредбите на новата концепция за външна политика на Русия, включително за оказване на подкрепа на съюзниците и партньорите за насърчаване на общите интереси, гарантиране на тяхната сигурност и устойчиво развитие.

Припомняме, че по-рано Тираспол многократно призова Москва да увеличи числеността на мироопазващите контингенти в Приднестровието, включително за сметка на постоянно пребиваващите в републиката руски граждани. Властите на Приднестровието разглеждат въоръжаването на молдовската армия, което сега се извършва по стандартите на НАТО, като заплаха за сигурността и възлагат надежди на помощта на Русия.

"И в тази ситуация ролята на мироопазващата операция е висока, но в същото време е необходимо да се засили ролята на международните структури, включително да се засилят действията на Руската федерация, за да не допуснем ескалация на напрежение“, подчерта Виталий Игнатиев.

В Москва идеите на Молдова и Запада за необходимостта от създаване на нови платформи за диалог за Приднестровието без участието на Русия в руския парламент се считат за "като пресилени и опасни идеи“.