Украйна обяви, че е получила гаубици Caesar от Дания и артилерийските системи вече са в употреба. Причината, поради която Украйна не е паднала въпреки пълномащабното руско нападение, това е благодарение на украинската артилерия от клас НАТО, пише Newsweek.

Украйна се стреми да засили военния си капацитет с пристигането на произведените във Франция 155-милиметрови самоходни гаубични артилерийски системи Caesar. Съобщението дойде, след като Русия извърши мащабна ракетна атака в цялата страна. Столицата Киев също беше атакувана за първи път от два месеца.

Самуел Рамани, преподавател в Оксфордския университет и асоцииран сътрудник в Кралския институт на обединените служби RUSI, нарече в Twitter пристигането на датските Caesar "жизненоважно артилерийско усилване за контранастъплението на Украйна“.

Caesar, или CAmion Équipé d'un Système d'ARtillerie, е 155 mm гаубица с калибър 52, която се монтира на камион. Навигационната система позволява на оръжието да изстрелва мощни снаряди с обсег от приблизително 25 мили с боеприпаси с разширен обсег или 34 мили с интелигентни амуниции.

Махир Зейналов, редактор в The Defense Post, коментира пред Newsweek, че Caesars "могат да останат далеч зад обстрела на руската артилерия, което прави много трудно откриването и поразяването им. Те също така са много точни и могат много бързо да променят местоположението си и да избягват руските сили за да ги определим и ударим."

"Тези артилерийски батареи бяха от ключово значение за забавянето на руското настъпление в много бойни полета през изминалата година, защото Украйна може да удари логистичните и военни части на Русия дълбоко в руските линии, които доставят основно оборудване на руските бойни сили на фронтовата линия“, заяви Зейналов.

През януари датското правителство, с подкрепата на парламента е решило да прехвърли на Украйна всички 19 артилерийски системи Caesar, предаде по-рано Европейская правда. 

Дания ще изпрати на Украйна 80 танка Leopard 1 до края на 2023 г. и общо 100 в допълнение към 14-те танка Leopard 2 (изпратени в сътрудничество с Холандия).

Украйна вече има в арсенала си няколко гаубици Caesar, предоставени от Франция. Миналата година Франция даде на Украйна 18 цезара и обеща още 12 през януари.

"Ако има една-единствена причина, поради която Украйна не е паднала въпреки пълномащабното руско нападение, това е благодарение на украинската артилерия от клас НАТО, част от която са гаубиците Caesar, заяви Зейналов. " Няма съмнение, доставените от НАТО артилерийски батареи на Украйна промениха играта в тази война и френските гаубици Ceasar са най-мощната част от този флот".