Кометата C / 2022 E3 (ZTF), открита през март миналата година, ще бъде на минималното си разстояние от Земята на 1 февруари, но няма да се сблъска с нея. Кометата ще може да се види с просто око, съобщиха за ТАСС от пресслужбата на Московския планетариум.

В момента на най-близкото си приближаване до Земята кометата ще бъде 100 пъти по-далеч от нашата планета, отколкото Луната, каза ТАСС старши научен сътрудник в Държавния астрономически институт. P. K. Sternberg, доцент, Физически факултет, Московски държавен университет "Ломоносов“ М. В. Ломоносов Владимир Сурдин.

"На минимално разстояние от Земята кометата ще премине на 1 февруари, тогава ще ни делят само 42 милиона км. Много е трудно да се предвиди каква яркост ще има кометата в момента на приближаване. Може да се предположи че яркостта на кометата ще достигне +5 - +4 величина, а дължината на газовата опашка [ще бъде] повече от 10 °. И това означава, че при липса на градско осветление може да се види дори с невъоръжено око“, обясниха от Московския планетариум пред ТАСС, като добавиха, че кометата няма да се сблъска със земята.