Над 5500 полицейски служители, включително и цивилни, дронове и хеликоптери, както и  цистерни с водни оръдия са разположени в Атина за охрана на отбелязването на 49-ата годишнина от студентския бунт срещу хунтата, съобщава електронното издание на македонския вестник "Слободен печат“.

Тридневното честване започна във вторник и ще завърши днес с традиционното протестно шествие от Политехническия факултет, т.е. от мястото, където започна бунтът през 1973 г., до американското посолство в Атина.

Протестът ще започне следобед, а драконовските мерки за сигурност, които включват затваряне на три метростанции, тази година са идентични с тези от 2019 г., т.е. преди пандемията, за да няма инциденти по време на планираните събирания.

Гръцкият министър на гражданската защита Такис ​​Теодорикакос призова в понеделник всички участници да отбележат мирно годишнината от събитието.

В сряда в двора на Политехническия факултет бяха положени цветя от лидерите на опозиционните партии СИРИЗА, ПАСОК – "Движение за промяна“ и Комунистическата партия.