Сутринта на 5 април три военни летища на територията на Русия са ударени от дронове благодарение на съвместна операция на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната (ГРУ) и Въоръжените сили на Украйна, предава Украинская правда, като се позовава на свои източници. При операцията са повредени руски самолети Ту-95МС и Су-25.

Според източник на УП в ГРУ в резултат на атаката на летище "Енгелс-2" три стратегически бомбардировача Ту-95МС вероятно са претърпели значителни щети.

"Знаем и за смъртта на седем военнослужещи на летището. Сред загиналите може да има и пилоти на стратегически бомбардировачи", е посочил източникът на УП.

Ударено е и руското военно летище в Ейск . По предварителни данни там са напълно унищожени два Су-25 и са убити 4 военнослужещи от руската армия.

Според източника на УП атаката срещу летището в руския Морозовск е извършена от Службата за сигурност на Украйна (СБУ) съвместно със структури Силите за отбрана на Украйна, по предварителни данни са унищожени най-малко 6 руски самолета.