В хода на обиска на имението на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в Мар-а-Лаго (щата Флорида) ФБР са иззели документи, съдържащи строго секретна информация, както и документи, описващи военните разходи на чужда държава и състоянието на ядрените й сили. Това съобщи The Washington Post, позовавайки се на източници.

Някои от иззетите документи, според събеседниците на изданието, съдържат данни за строго секретни операции на САЩ, за които дори много високопоставени служители в администрацията, отговарящи за въпросите на националната сигурност, не са знаели. Според вестника "само президентът, някои членове на неговия кабинет или длъжностни лица на ниво, близко до нивото на членовете на кабинета, са имали правомощията да разкриват на други държавни служители подробностите за тези програми, до информация за които имаше специален достъп“.

ФБР проведе обиск в имението на Тръмп Мар-а-Лаго на 8 август. Агентите на разузнаването се съсредоточиха върху офиса на бившия президент и помещенията, в които живее, когато пребивава във Флорида. Според заповедта, която стана публична на 12 август, претърсването е извършено в рамките на разследване по закони за незаконно използване на отбранителна информация, кражба и унищожаване на документи. Списъкът на иззетите вещи, приложен към заповедта, съдържа между другото позициите "Различни строго секретни документи“, "Секретни документи“ и "Поверителни документи“.

На 26 август федералният съд на Южния окръг на Флорида публикува показанията на агента на ФБР, въз основа на които е издадена заповед за обиск на Тръмп. В показанията по-специално се отбелязва, че документите, които Тръмп доброволно е върнал в архива през май, съдържат класифицирана информация. В резултат на това Министерството на правосъдието е наредило претърсване, за да види дали Тръмп все още има секретни документи и дали те се съхраняват при подходящи условия.

Тръмп твърди, че не може да има нарушение от негова страна, тъй като той като президент е имал правомощието да разсекрети всички документи, които са били в негово притежание. Изключение могат да бъдат материали, свързани с ядрената сфера - тук правомощията на президента да разсекретява са ограничени. Именно такива документи, според The ​​Washington Post, са открити в Мар-а-Лаго.