От Вашингтон, където се провежда среща на върха на НАТО, президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че страната му се нуждае от 128 изтребителя F-16 на фона на обещанията на Запада за доставката на най-много 20 такива самолети, отбелязва изданието "Страна.ua“.

Украинският президент Владимир Зеленски заяви във Вашингтон, че Украйна се нуждае от поне 128 изтребителя F-16, докато Западът обещава 10-20.

"Проблемът с F-16 е броят и датите. Нека бъдем честни. Русия използва 300 самолета срещу Украйна всеки ден, но ние имахме решение за 10-20. Дори и да има са 50, това е нищо, ние се защитаваме, така че имаме нужда от 128 самолета от нашите съюзници“, обясни Зеленски в реч от Института "Роналд Рейгън“.

Зеленски също призова САЩ да премахнат ограниченията за удари на руска територия, за да може Украйна да бомбардира руските летища.

"Ние ще можем да защитим нашите градове от руските управляеми бомби, ако американското ръководство направи крачка напред и ни позволи да унищожим руски военни самолети в техните бази“, подчерта президентът на Украйна.

Освен това той призова за увеличаване на възможностите на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) за удари в Крим.

"Можем значително да ограничим действията на Русия в Южна Украйна и да прогоним окупатора оттам, ако американското ръководство ни помогне с необходимите способности за извършване на дълбоки удари по руската армия и логистика в нашия Крим“, добави Зеленски.