Настъплението на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) срещу руските позиции край Андреевка, южно от Клещеевка в южната част на страната, се е провалило на или около 24 септември, а след него военните на Киев са загубили не по-малко от осем бойни машини на пехотата, включително пет БМП-2 и три от новополучените полски машини Rosomak Wolverines, съобщава американското издание Forbes.

Не е ясно на коя бригада са принадлежали превозните средства, но според изданието вероятно са били на реформираната 22-ра механизирана бригада, която също разполага с еклектична комбинация от танкове PT-91, T-72AMT и T-72.

Стратегическата динамика около Бахмут е проста. Тъй като руснаците разполагат все повече и повече от своите сили на юг в опит да притъпят украинското настъпление, преминаващо от Роботине през Токмак до Мелитопол, относителната слабост на руските сили на изток представлява възможност за украинците да си върнат територията, която са загубили през първата година и половина от началото на военните действия.  

През 15-те седмици от началото на контранастъплението украинските бригади са напреднали няколко километра северно и южно от Бахмут. Киев изпрати една от най-агресивните си бригади – 3-та щурмова – в сектора южно от Бахмут.

Но руснаците са се окопали и характеристиките на терена включват широко отворени полета, които атакуващите украинци трябва да прекосят с огромен риск за хората и оборудването. Ако успешните щурмове на 3-та бригада са наградата за източното контранастъпление на украинците, неуспешните щурмове като това около Андреевка са цената, коментират от редакцията.

Тези колесни БМП Wolverine на 22-ра бригада или сродна единица, изгубени извън Андреевка на или около 24 септември, са първите от типа, който силите на Киев са отписали, откакто произведените в Полша машини започнаха да пристигат тази пролет.

Wolverine е бърз, с максимална скорост от 95 км/час благодарение на своя дизелов двигател с мощност 500 конски сили. А неговото 30-милиметрово автоматично оръдие - същото, с което се въоръжават базираните в Европа Strykers на армията на САЩ – е истински убиец.

Wolverine има трима души екипаж и побира до осем пехотинеца. Ако превозното средство има недостатък, това е, че полската армия първоначално настояваше за амфибийни способности за собствените си Wolverine. С други думи, Wolverine трябваше да бъде достатъчно лек, за да плува на къси разстояния като много бавна лодка. Това означаваше намаляване на защитата на бронята.

Загубата на три Wolverine в едно нападение със сигурност ще ужили украинците. Може би е  утехата е, че ще им доставят още.

Полското правителство още през април обеща на Украйна 200 Wolverine, което в крайна сметка направи 25-тонните осемколесни БМП най-многобройните бойни превозни средства в западен стил в украинския инвентар заедно с 200-те верижни бойни машини M-2 и 200 колесни БМП Stryker, които САЩ досега са обещали на Украйна.