Южна Корея може да разшири подкрепата си за Украйна извън хуманитарната и икономическата помощ, ако населението на страната попадне под широкомащабна атака. Това подчерта президентът на страната Юн Сук-юл, сигнализирайки за първи път промяна в позицията на Сеул срещу въоръжаването на Украйна, предава Reuters.

В интервю за агенцията преди държавното си посещение в САЩ следващата седмица, Юн увери, че правителството проучва как да помогне за защитата и възстановяването на Украйна.

"Ако има ситуация, която международната общност не може да толерира, като широкомащабно нападение срещу цивилни, клане или сериозно нарушение на законите на войната, може да ни е трудно да настояваме само за хуманитарна или финансова подкрепа“, обясни той.

Това е първият път, в който представител на властите в Сеул демонстрира готовност за предоставяне на оръжие на Украйна. Преди повече от година, когато избухна войната, Южна Корея изключи възможността за предоставяне на летателна помощ за Киев.

Ключов съюзник на САЩ и основен производител на артилерийски боеприпаси, Южна Корея досега се опитваше да избегне антагонизирането на Русия поради нейните компании, опериращи на пазара й, и влиянието на Москва върху Северна Корея, въпреки нарастващия натиск от страна на западните страни за доставка на оръжия.