Саудитска Арабия е изразила интерес да се присъедини към групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка), съобщи южноафриканският президент Сирил Рамафоса, който току-що се завърна от държавно посещение в кралството, предава ТАСС.

"Престолонаследникът (министър-председателят на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман Ал Сауд) наистина изрази желанието на Саудитска Арабия да бъде част от БРИКС“, цитира думите на президента във вторник местната радиостанция ABC. "Те не са единствената страна [искаща членство в БРИКС]".

Рамафоса припомни, че Южна Африка ще председателства БРИКС през 2023 г. "Ние казахме, че БРИКС ще има среща на върха през следващата година под председателството на Южна Африка и въпросът (за разширяването на групата) ще бъде в процес на разглеждане“, отбеляза той. "Редица държави правят подходи към членовете на БРИКС и ние им отговорихме по същия начин, че това ще бъде обсъдено от партньорите от БРИКС и след това ще бъде взето решение“, уточни президентът.

Държавното посещение на Рамафоса в Саудитска Арабия приключи на 16 октомври. В резултат на това двете правителства подписаха пакет от споразумения и меморандуми за съвместни проекти на обща стойност 15 милиарда долара.

Южна Африка се присъедини към БРИКС през февруари 2011 г.