Президентът на Тайван Цай Ин-вен пристигна в Ню Йорк въпреки заплахите от Китай, съобщава The Wall Street Journal.

Според изданието Цай Ин-вен "пристигa в САЩ за първи път от повече от три години“. Вестникът подчертава, че посещението е неофициално и тя ще е в САЩ транзит на път за Централна Америка. Началникът на кабинета на Тайван ще бъде в Ню Йорк до петък, според The ​​Wall Street Journal.

По-рано говорителят на китайското външно министерство Мао Нин заяви, че Пекин следи отблизо развитието на събитията във връзка с пътуването на Цай Ин-вен, която премина през САЩ на 29 март до Белиз и Гватемала, и ще защитава решително държавния суверенитет и териториалната цялост. Както посочи дипломатът, Китай се противопоставя на всяка форма на официални връзки между САЩ и Тайван, както и на всякакви контакти между Вашингтон и Тайпе, които нарушават принципа "единен Китай". Пекин многократно е правил строги изявления пред американската страна по въпроса за транзита на Цай Ин-вен през САЩ, добави говорителят на външното министерство. По-рано беше съобщено за планове за среща между тайванския президент и председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти.

Най-големият китайски остров Тайван се управлява от собствена администрация от 1949 г., когато останките от силите на Гоминдан, водени от Чан Кайши (1887-1975), бягат там, след като са победени в гражданската война в Китай. Пекин смята острова за една от провинциите на Китай.