Тайван очаква с нетърпение да продължи да задълбочава сътрудничеството със Съединените щати, включително в съвместното поддържане на стабилността в Индо-Тихоокеанския регион, заяви президентът на Тайван Цай Инг-вен в хода на среща с делегация от американски конгресмени, предава РИА Новости.

"Тайван и Съединените щати винаги са били верни партньори, които споделят ценностите на демокрацията и свободата. Очакваме с нетърпение да продължим да задълбочаваме сътрудничеството със Съединените щати и заедно да поддържаме просперитета и стабилността в Индо-тихоокеанския регион“, заяви президентът, чиито думи са цитирани на официалния уебсайт на ръководителя на администрацията на Тайван.

Тя също така отбеляза, че "на фона на нарастващия авторитаризъм в света“ Тайван иска да разшири търговското и икономическо сътрудничество "с приятели по света, които споделят същите демократични ценности“, заедно с тях да формират сигурни производствени вериги и вериги за доставки.

В неделя външното министерство на Тайван съобщи, че делегация от американски конгресмени, водена от сенатор Ед Марки, е пристигнала в Тайван. По-рано Американският институт на острова, който служи като де факто като посолство на САЩ, съобщи, че делегацията ще посети Тайван на 14-15 август 2022 г. като част от по-голямо посещение в Индо-тихоокеанския регион. Общо в делегацията са петима политици. Отбелязва се, че представителите на Вашингтон ще се срещнат с високопоставени тайвански служители, за да обсъдят отношенията между САЩ и Тайван, регионалната сигурност, търговията и инвестициите, глобалните вериги за доставки, изменението на климата и други важни въпроси от взаимен интерес.

В понеделник говорителят на китайското министерство на отбраната У Циан каза, че китайската армия отново провежда военни учения и патрули около Тайван в отговор на демонстративното сближаване между Тайпе и Вашингтон.

Официалните отношения между централното правителство на Китайската народна република и нейната островна провинция бяха прекъснати през 1949 г., след като силите на Гоминдана, водени от Чан Кайши, победени в гражданска война с Комунистическата партия на Китай, се оттеглят в Тайван. Бизнес и неофициалните контакти между острова и континентален Китай се възобновяват в края на 80-те години. От началото на 90-те години страните започват да контактуват чрез неправителствени организации - Пекинската асоциация за развитие на отношенията през Тайванския пролив и тайбейския Фонд за обмен през пролива.

Превод и редакция: Иван Христов