Черно море е зона от стратегически интерес на НАТО за евроатлантическата сигурност. Това заяви румънският президент Клаус Йоханис, цитиран от местното радио RFI.

"Ние сме на брега на Черно море, само на няколкостотин километра от несправедливата и брутална война, която Русия води срещу Украйна, въоръжен конфликт, който мнозина не смятаха за възможен в съвременна Европа. Днес Черно море е зона на стратегически интерес за евроатлантическата сигурност, както ние и нашите съюзници ясно заявихме в Стратегическата концепция на НАТО, одобрена на срещата на върха в Мадрид“, заяви държавният глава на северната ни съседка.

Според румънския президент това се доказва не само от безпрецедентната ситуация в целия регион, но и от присъствието на повече от 5000 съюзнически войници в Румъния.

"За няколко месеца страната ни се превърна в символ на единството, солидарността и сплотеността, които характеризират Северноатлантическия алианс. Чрез съвместните дейности, извършвани от румънските и съюзническите военни тук, в Черно море, под командването на НАТО, ние прилагаме на практика нашия твърд ангажимент да се защитаваме взаимно и да защитаваме заедно демократичните ценности, които ни обединяват. Използвам възможността да подчертая още веднъж признателността на Румъния за присъствието у нас на военни от Съединените американски щати, Франция, Полша, Португалия, Белгия, Италия, Великобритания, Германия и Нидерландия“, заяви още Йоханис.

Превод и редакция: Иван Христов