Новоизбраният президент на Република Северна Македония (РСМ) Гордана Силяновска казва, че не вярва, че е нарушила Преспанското споразумение с Гърция, когато нарече страната си "Македония“ при встъпването си в длъжност по-рано този месец, докато продължава да обвинява Гърция, че не е изпълнила условията на сделката за името от 2018 г., пише Kathimerini.

"Уважавам Преспанското споразумение – не виждам да съм го нарушила. В споразумението изрично е посочено, че договореното име ще бъде използвано в документи и комуникация. Така че не го виждам като нарушение“, заяви Силяновска.

"Нито съм скъсала споразумението, нито съм казала, че няма да спазвам Конституцията, нито съм казала, че ще прекратя Преспанското споразумение. Критикувах споразумението заради процедурата по приемането му и несъответствието му с Устава на ООН. Това обаче е юридически факт и реалност и аз ще го спазвам“, добави тя, отговаряйки на въпрос на пресата.

На въпрос дали напрежението с Атина може да повлияе на стремежите на Северна Македония да се присъедини към Европейския съюз, Силяновска отговори, че гръцката страна ще бъде "в по-добра позиция да отговори“ на въпроса.

"От време на време чувам предупреждения и заплахи, но международното право налага спазването на споразуменията. Въпреки това, когато молим другите да направят нещо, разумно е да поставим под въпрос какво сме направили сами, в логиката на реципрочността“, каза тя, като продължи да обвинява Гърция в нарушаване Преспанския договор.

"Всеки, който е бил в Гърция, може да види, че никъде не се подчертава името, което искат да уважаваме. "Скопие“ остава преобладаващо и дори се използва "Скопия“, да не говорим за различни акроними и меморандуми. За мен най-значимият меморандум е този за подпомагане на евроинтеграцията. Затова очаквам действия като пример“, заяви Силяновска.

Новоизбраният президент националист също посочи с пръст Атина, че не е продължила с ратифицирането на отделните глави от сделката от 2018 г.

"Изменихме документи за вътрешно ползване. Преспанското споразумение гласи, че прилагането трябва да започне пет години след влизането му в сила и след отварянето на първа глава. Имам един въпрос към Гърция, а и към всички останали: отворени ли са глави и това също не е ли пропуск, да не кажа нарушение? Не е ли и това отклонение от Преспанското споразумение?“ - заяви тя.