Ако руският президент Владимир Путин се осмели да използва ядрено оръжие срещу Украйна, това би било категорично нарушение на глобалните табута и би осигурило пълната маргинализация на Русия извън всички приети граници, заяви полският президент Анджей Дуда в Ню Йорк във вторник след първия ден от дебатите на Общото събрание на ООН, предава TVP.

По време на брифинг за пресата след събитието той беше попитан за обръщението на руския лидер, в което той обяви частична мобилизация в Русия и заплаши Запада с ядрено оръжие.

"От самото начало подходът трябва да бъде много спокоен и последователен, независимо какво казва руският президент в речта си“, оцени той.

Що се касае до референдумите, обявени от властите на самопровъзгласилите се т. нар. народни републики, създадени от проруските сепаратисти в регионите Донецк и Луганск в Източна Украйна, той подчерта, че Полша няма да признае техните резултати от гласуването.

"Те не струват нищо. Истината е, че резултатът се решава в Кремъл, а не с гласуване. И какъв е гласът на тези, които изобщо участват в референдума, тук фактически няма значение. И резултатът ще бъде такъв, какъвто планират в Кремъл“, обясни той.

Референдумите трябва да се проведат между 23 и 27 септември с цел присъединяване на окупираните от Русия територии в Донецка и Луганска област, с по-нататъшна цел за присъединяване на Запорожие и Херсон към Руската федерация.