Най-големият икономически форум в Русия, който бе бойкотиран от Запада след нахлуването в Украйна, имаше в последния момент високопоставен гост в петък - президентът на Обединените арабски емирства (OAE) Мохамед бин Зайед, пише CNN.

Докато беше на работно посещение в Русия, президентът на ОАЕ разгледа за кратко павилиона на страната на Международния икономически форум в Санкт Петербург (ПМИФ).

До петък сутринта повечето чуждестранни служители, изброени да присъстват, бяха предимно на министерско ниво, представляващи страни, които заемат неутрална позиция спрямо Русия.

"Радвам се да бъда тук днес с вас, ваше превъзходителство, и ние искаме да надградим тези отношения и влагаме доверието си във Вас, за да го направите“, заяви шейх Мохамед на Путин.

За ОАЕ това е "премерен риск“, който е готов да поеме, част от политиката на страната от Персийския залив за деескалация и диалог във все по-поляризиран свят, разкри високопоставен служител на ОАЕ пред CNN в ексклузивни коментари.

"Тази поляризация трябва да бъде прекъсната“, казва Ануар Гаргаш, дипломатически съветник на президента на ОАЕ.

"[Шейх Мохамед] се среща с много западни лидери, за него също е важно да чуе президента Путин, за да може също да подкрепи колективните усилия на международната общност, за да се излезе от настоящата поляризация“, отбеляза Гаргаш.

Той определи посещението на президента на ОАЕ в Русия като част от тази политика. "Позитивен изчислен риск“, за да се гарантира, че каналите остават отворени с Путин.

В телевизионната им среща Путин благодари на шейх Мохамед за усилията му за "разрешаване на хуманитарни проблеми в хода на събитията в Украйна, свързани с размяната на задържани“.

През декември ОАЕ посредничи за освобождаването на американската баскетболистка Бритни Грийнър в замяна на руския търговец на оръжие Виктор Бут.