Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор в понеделник разкритикува американската военна помощ за Украйна, предполагайки, че е "ирационална“, и засили критиките срещу военните усилия, като призова Вашингтон да отдели повече ресурси за подпомагане на страните от Латинска Америка, пише Reuters.

Лопес Обрадор отдавна призовава Съединените щати да отделят повече средства за подпомагане на икономическото развитие в Централна Америка и Карибите, за да облекчат миграционния натиск.

По време на редовната си ежедневна пресконференция Лопес Обрадор разкритикува Конгреса на САЩ, че не е освободил пари за региона, преди да спомене споровете миналата седмица относно законопроекта за временното финансиране, който остана без допълнителна помощ за Украйна.

"Просто гледах как сега не разрешават помощ за войната в Украйна“, заяви мексиканският лидер. "Но колко са предвидили за войната в Украйна? 30 до 50 милиарда долара за войната. Което е най-ирационалното нещо, което можете да направите. И вредно“.

"Така че те трябва да променят стратегията си и да се научат на уважение. Не е моментът да игнорират мексиканските власти“, добави Лопес Обрадор.

Украинското посолство в Мексико отказа коментар. Държавният департамент на САЩ не отговори веднага на искане за коментар.

Левичарят Лопес Обрадор поддържа неутралитета на Мексико във войната и критикува военната помощ на Запада за Киев. Той също така предложи мирни преговори за прекратяване на конфликта между Русия и Украйна.

Преди две седмици президентът защити присъствието на руска военна част на парада през почивните дни, отбелязващ деня на независимостта на Мексико, след остри критики, че страната му е дала платформа на силите, които нахлуха в Украйна.

Въпреки това правителството му подкрепи някои важни резолюции на ООН, критикуващи ролята на Русия в конфликта.