Мексиканският президент заяви днес, че киберхакер е получил достъп до правителствени файлове, съдържащи поверителна информация за въоръжените сили и подробности за здравословното му състояние, включително сърдечно заболяване, което е довело до лечение през януари, предаде Reuters.

На редовната си пресконференция президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви, че публикуваната през нощта в местните медии информация от хакерската атака е истинска, и потвърди разкритията за здравословното си състояние.

"Вярно е, имаше киберхакерска атака", каза той, като отбеляза, че през януари за него е била изпратена линейка, "защото имаше риск от инфаркт, и бях откаран в болница".

Според съобщенията на мексиканските медии за хакерската атака 68-годишният президент е бил диагностициран с форма на стенокардия и е имал 10 медицински консултации през първата половина на януари.

Лопес Обрадор, който през 2013 г. получи инфаркт и през януари претърпя сърдечна катетеризация, заяви, че приема лекарства и прави упражнения, за да се справи с високото кръвно налягане.

"В крайна сметка се оказах на коктейл (от лекарства), който приемам през нощта за различни заболявания", казва той, "но съм много добре."

Хакерската атака е извършена от група, идентифицирана в местните медии като "Guacamaya" - или "макак" на испански език. Лопес Обрадор заяви, че групата вероятно е с чуждестранен произход.

Според съобщения в медиите от Министерството на отбраната на Мексико са били хакнати шест терабайта данни, включително информация за криминални лица, стенограми на комуникации и наблюдение на посланика на САЩ в Мексико Кен Салазар.