Президентът на Косово Вьоса Османи изрази опасения, че сръбските власти се опитват да дестабилизират ситуацията на Западните Балкани и се опитват да възпроизведат план, подобен на руския, който Кремъл изпълни срещу Украйна през 2014 г., съобщава местното "Radio Evropa e Lirë".

Така лидерът на Косово, по време на посещението си в Тирана и разговор с албанския премиер Еди Рама, обвини Сърбия и нейния президент Александър Вучич в "нагнетяване на ситуацията“ на Западните Балкани и призова демократичните държави от региона да попречат на изпълнението на този план.

"Не ситуацията на север нагнети косовско-сръбския диалог. Сърбия е тази, която постоянно изостря ситуацията в нашия регион с последователни атаки срещу Косово", отсече тя.

В този контекст Османи припомни началото на хибридната агресия на Руската федерация срещу Украйна, подкрепата на Кремъл за проруските бойци и сепаратистите в Донбас и окупацията на полуостров Крим и определени райони на Донецка и Луганска област.

"Няма седмица без някой от Сърбия да не стреля по косовски полицаи в Косово, изпълнявайки точно плана, който (руският президент Владимир) Путин приложи през 2014 г. срещу Украйна, Вучич и Сърбия се стремят да дестабилизират целите Западни Балкани и като дестабилизират нашия регион, за да атакува ценностите и системата от ценности, на които стоят ЕС и НАТО“, заяви президентът на Косово.

В същото време Османи не предостави доказателства в подкрепа на твърденията си. Добавяме още, че сръбските власти все още не са реагирали на думите й.

Около 50 хиляди етнически сърби живеят в северните общини на страната. В края на пролетта там се проведоха междинни кметски избори. Местните сърби ги бойкотираха, така че етническите албанци спечелиха. Това доведе до безредици и сблъсъци с косовската полиция.

Добавяме, че след това президентът на Сърбия нареди на армията спешно да настъпи към границата с Косово. НАТО изпрати мироопазващи сили в региона, а около сто войници на Алианса бяха ранени. Впоследствие числеността на войските на НАТО в региона беше увеличена до 4500 души.