Косовският президент Вьоса Османи призова Европейския съюз да осъди "дестабилизиращите тенденции на Сърбия в Косово и в региона“ на Западните Балкани, предава кореспондентът на МИА от Прищина.

Косовският президент Вьоса Османи моли Европейския съюз да "бъде по-гласен" по отношение на това, което тя нарича "дестабилизиращи тенденции на Сърбия в Косово и в региона" на Западните Балкани, предаде кореспондентът на МИА от Прищина.

На среща с посланика на Австрия в Прищина Кристоф Вайдингер Османи подчерта, че Косово е се бори за мир и стабилност в региона.

В изявлението на президентската канцелария се казва, че на срещата са обсъдени последните събития в Северно Косово, където преди десетина дни имаше протести и блокади от страна на косовските сърби, заради решението на властите в Прищина да сменят сръбските номера с косовски и да прилагат реципрочност към Сърбия по отношение на личните документи при влизане от едната страна в другата.

"Президентът Османи подчерта, че институциите на Косово са готови да продължат всеобхватната координация с международните партньори, както е било досега. Президентът Османи поиска от ЕС да бъде по-гласен по отношение на дестабилизиращите тенденции на Сърбия в Косово и региона“, се казва в изявлението.

Освен това държавният глава е заявила на посланик Вайдингер, че Косово очаква подкрепа от Австрия в процеса на визова либерализация, както и за членство в международни организации.

Превод и редакция: Иван Христов