Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев одобри нова военна доктрина, съобщава местната редакция на агенция Интерфакс, като се позовава на пресслужбата на Министерството на отбраната. Документът е разработен от военното ведомство съвместно с други силови структури и заинтересовани държавни органи, пояснява медията.

Съгласно разпространеното съобщение, "единството на народа и системните реформи са солидна основа за просперитета на страната... затова Токаев обяви необходимостта от рестартиране на военната доктрина. Той даде редица указания за преформатиране на въоръжените сили, другите войски и военни формирования. Президентът подчерта, че укрепването на отбранителната способност, повишаването на ефективността при реагиране на заплахи трябва да станат приоритети от държавно значение“.

Съобщава се, че документът отразява текущите условия и фактори, влияещи върху военните заплахи и сигурността. Той включва нови области на дейност във военнополитическата и военностратегическата сфера, мерки за систематизиране на нормативните правни актове във военната област и въвеждане на система за военно планиране.

За повишаване на бойния потенциал на въоръжените сили се предвижда развитие на Силите за специални операции и разширяване на взаимодействието им със специални части на други държавни органи.

Новата редакция на военната доктрина дава възможност да се адаптират възгледите на държавата за осигуряване на военна сигурност и отбрана към съвременните изисквания и условия, а също така повишава военния потенциал на страната за адекватна реакция на нови заплахи и рискове, се казва още в текста.