Президентът на Иран Ибрахим Раиси, в изказването си във втория ден на дебатите от Общото събрание на ООН в Ню Йорк, обвини САЩ, че имат "фиксация“ върху милитаризма, пише The New York Times.

По думите на лидера на Ислямската република, САЩ продължават да приравняват милитаризма и сигурността. "Америка преследва интересите си за сметка на други държави“, заяви той.

В тази връзка той заяви, че в преговорите със  Запада за възобновяване на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД), по-известен като "иранската ядрена сделка“, Техеран иска да постигне "справедлив“ за себе си резултат  и това предизвиква "хаос за потисниците по света.

По думите му, отношения, които се основават на натиск, няма да бъдат толерирани и Иран ще се противопоставя и ще защитава правата на своя народ.

Ибрахим Раиси също така показа като "пример за потисничеството над Близкия Изток“ пред Общото събрание снимка на ликвидирания от САЩ командир на елитния Корпус на стражите на ислямската революция (КСИР) Касим Сюлеймани.

"Преследване на справедливост в лицето на престъпление, което американският президент призна, като е поставил подписа си, няма да бъде изоставено. Ние се стремим чрез справедлив трибунал да въздадем справедливост на онези, които убиха нашия обичан генерал Сюлеймани“, заяви той.

Държавният глава заяви още, че политиката на максимален натиск на Съединените щати върху Иран е "претърпяла срамно поражение“ и наказанията, наложени на народа на Иран, са форма на оръжие за масово унищожение. Той добави, че Техеран търси гаранции от американците, защото не може да се довери на Вашингтон, че няма да потъпче нова ядрена сделка, както е направил в миналото.

В края на продължилото с 15 минути над определеното време изказване, Раиси разкритикува Израел и заяви, че регионът никога не е виждал "окупационна дива сила като ционисткия режим“.