Иранският президент Ебрахим Раиси обеща да засили репресиите срещу протестиращите след повече от седмица на антиправителствени демонстрации, в хода на които загинаха 35 души, пише Politico.

Иран трябва "да се справи решително с тези, които се противопоставят на сигурността и спокойствието на страната“, заяви Раиси, цитиран от държавните медии.

Официални лица съобщиха в събота, че 35 души са били убити от началото на протестите заради смъртта на жена в полицейския арест. Махса Амини почина, след като беше задържана от иранската "морална полиция“ за предполагаемо нарушаване на правилата за носене на бурка.

22-годишната кюрдка от Иран бе обявена за мъртва след три дни в кома, което накара хиляди хора да се стекат по улиците на големите градове, включително Техеран, в знак на протест. Големи демонстрации се разпространиха през следващите дни в по-голямата част от страната, като жени размахваха и горяха хиджабите си.

Полицията извърши масови арести на стотици протестиращи и откри огън по тълпи в Техеран, според съобщения в медиите. Amnesty International предупреди в петък за риска от нови кръвопролития и осъди бруталността на властите.

САЩ обявиха в петък, че ще облекчат интернет ограниченията на Иран, след като прекъсването на интернет продължи да нарушава или блокира способността на иранците да комуникират в платформи като Instagram и WhatsApp.