Президентът на Хърватия Зоран Миланович оцени, че промените в Закона за защита на населението от заразни болести, с които правителството планира да въведе глоби от 30 000 (близо 7800 лева) до 50 000 куни (близо 13 хиляди лева) за отговорни лица, които не спазват задължението за представяне на Covid-паспорти, "не е закон, а зулум“, предава информационният портал Index.hr.

Попитан дали ръководителят на кабинета му Орсат Миленич ще понесе отговорност за това, че кабинетът на президента не проверява за Covid-паспорти, Миланович каза, че няма да го направи, защото отговорното лице е самият той.

"Аз съм отговорен човек, управлявам армията. Освен ако не сте военен, не можете да влезете в кабинета на президента“, каза Миланович и добави, че това не е случайно, а именно за да не бъде "подлаган на зулуми от дребни крадци и политици президентът“. Той каза, че хората идват в кабинета на президента с покана или изобщо не ходят там.

"Хората идват в кабинета на президента или с покана, или изобщо не. Или теоретично, в случай на престъпление, със съдебна заповед. Това не е закон, това е зулум, това са еничари“, каза той.

Превод и редакция: Иван Христов