Западът е отнел Косово от Сърбия, а Русия се позовава на този прецедент с Крим и полуостровът никога повече няма да бъде украински. Това заяви президентът на Хърватия Зоран Миланович в пространен коментар за ситуациите в Косово и Украйна, пише Хърватската радио и телевизия (HRT).

"Това е поставяне под въпрос на цялата концепция, в която някой си мисли, че има право. Така ще стане и с Крим - Крим никога повече няма да бъде Украйна. Това казват водещите германски генерали“, заяви Миланович в отговор на въпрос за ситуацията в Косово.

Той предупреди, че в Украйна умират хиляди хора.

"Все повече навлизаме в конфликта със суперсилата. Питате ли се как в крайна сметка ще загубят войната? Ще използват ядрени оръжия“, предупреди държавният глава.

"Сърбия и Русия не са едно и също. За съжаление това е болезнен факт и опасност. Ние анексирахме Косово. Ние и международната общност. Взехме го от Сърбия. Не го ли направихме ние? Признахме ли Косово? Това не е анексия, това е експроприация. Как се нарича? Екстракция. Това не е коридор, а порта. Това не засяга само проблемите на Косово, а цялата концепция (на международното глобално устройство)“, обясни той.

Миланович добави, че се опитва да отвори очите на другите, защото "влизаме във война със суперсила".

Той подчерта, че Русия е опасна страна.

"Нищо не разбирате. Сравнявате сърбите, тези цървули, които се разбунтуваха там, със световната ядрена суперсила“, посочи той.

"Виждам какво се случва, колко луди емоции водят Европа към нещо, с което тя няма да може да се справи“, предупреждава хърватският президент.

"Украинците патологично мразят руснаците, това е факт. Хърватите не мразеха сърбите толкова, колкото мразят руснаците там“, продължи Миланович.

Той посочи, че Русия няма да допусне загуба във войната, а ако се наложи – ще посегне и към ядрено оръжие.

"Германски танкове в Русия? Успех с това“, добави Миланович.

Той предупреди, че Русия е тъмна страна.

"Черното е тъмно, това не е добре. Но тя има нещо, което вижда като свой собствен интерес и ние влизаме в конфликт с нея. Знаеш ли кой се държи така? Този, който плаща с чужди пари", заяви Миланович.

"Въпросът е доколко изобщо помагаме на Украйна. Това не е помощ, това е мъчение. Трябваше да бъдат принудени да седнат на масата за преговори. Триста хиляди украинци трябва да умрат. Боли ме сърцето да го гледам. Става въпрос за тези, които ги принуждават на това и го гледат от градове, които не са във война. Те знаят, че са в безопасност, градовете им няма да изгорят. Това е Армагедон, аз не съм вярващ, но съм начетен по въпроса“, коментира още държавният глава.

"Това трябва да се прекрати. По принцип съм против изпращането на средства там. Хората там умират и няма план“, заяви Миланович.

Той подчерта, че някои в Европейския парламент говорят за "разкъсване на Русия" и че това е лудост.

"Ние и сърбите не се мразехме толкова. Тази лудост, ако не можеш да я прекратиш, махни се, защото ще се пренесе и върху теб“, посочи президентът.

Той подчерта, че във войната между Русия и Украйна залозите са високи и нито една от двете не може да отстъпи.

"Опасно е и го казвам отпреди година и атаката срещу Украйна“, заяви Миланович.

 "От 2014 до 2022 г. наблюдаваме как някой провокира Русия с намерението да започне тази война. Тя избухна. Мина година, чак сега говорим за танкове. Там ще пратим всички немски танкове, руските изгоряха. Същата съдба очаква и тези другите“, добави хърватският президент.

"Това не е въпрос на морал, в който хора, които до вчера са били закачливи пацифисти в рокли, сега щели да разкъсват хората. Решението не е смяна на правителството в Русия. Германските танкове в Харков ще ги (руснаците) сближат с китайците“, посочи той.

"Това не е добре да се прави“, предупреди Миланович. По думите му, става дума за навлизане в "изгорената земя".