Президентът на Грузия заяви, че при евентуална победа над Русия, бъдещият мирен договор трябва да включва изтегляне на руските войски от Южна Осетия и Абхазия, които бяха силово отделени от Москва през 2008 година при краткотрайния конфликт с Грузия, пише Bloomberg.

"Русия трябва да научи къде са нейните граници“, заяви Саломе Зурабишвили в интервю в столицата Тбилиси. "Грузинските въпроси трябва да бъдат на масата, защото никой не трябва да мисли, че тази война може да бъде разрешена, без Русия да се оттегли от всички окупирани територии“ в региона, категорична е държавният глава.

Призивът на Зурабишвили за възстановяване на регионалния ред зависи от решителното поражение в Украйна за руския президент Владимир Путин, момент, който тя твърди, че наближава бързо. "Русия вече на практика загуби битките, ако не и напълно войната“, настоява тя в президентската си резиденция, чиято фасада е украсена със знамената на Грузия и Украйна.

Русия изпрати танкове и войски в рамките на 30 километра от Тбилиси по време на кратка война с Грузия през 2008 г. за две сепаратистки области, които Кремъл по-късно призна за независими, отбелязвайки първия път, когато едностранно преначерта границите на държави, възникнали след разпадането на СССР през 1991 г.. Оттогава Русия е разположила своите военни в Абхазия и Южна Осетия, окупирайки около една пета от международно признатата територия на бившата съветска република.

Ако не поиска Русия да направи пълно оттегляне като част от условията за капитулация, "западният свят ще направи друга голяма грешка – голяма като 2008 г., 2014 г.“, категорична е Зурабишвили, имайки предвид анексирането на Крим от Москва през 2014 г.

Почти година, откакто Русия нахлу в Украйна, изходът от войната остава далеч не ясен, докато двете страни се подготвят за потенциално решаващи битки през пролетта. САЩ и европейските съюзници на Украйна увеличиха доставките на оръжия, за да подсилят силите на Киев срещу широкомащабна офанзива, която официални лица се опасяват, че Русия може да планира, отбелязва Bloomberg.

Критиките на родената във Франция Зурабишвили към Русия я поставят в противоречие с правителството на Грузия, което внимава да избягва да антагонизира Путин заради инвазията в Украйна и е категорично, че няма да допусне нова война със съседа си.

Въпреки че осъди "неоправданата“ агресия на Русия, премиерът Иракли Гарибашвили не наложи санкции на Русия и отказа да предостави военна помощ на Украйна, обвинявайки критиците на политиката му миналия месец, че се стремят да "създадат втори фронт на войната в Грузия“.

Държавата с по-малко от 4 милиона души население разшири търговията с Русия и прие десетки хиляди руснаци, които избягаха от страната със спестяванията си, което доведе до неочаквани 2 милиарда долара за икономиката на Грузия миналата година.

70-годишната Зурабишвили беше избрана през 2018 г. за първата жена президент на Грузия, до голяма степен церемониална роля, въпреки че формално тя е главнокомандващ. В интервюто президентът даде да се разбере, че осъзнава границите на способността си да влияе на политиката, но също така отбеляза, че нейната открита позиция в подкрепа на Украйна се радва на популярна подкрепа сред грузинците.

Все пак тя призна, че властите трябва да бъдат "по-внимателни“, като се има предвид статута на Грузия като страна под частична руска окупация и без защитата на страните от Европейския съюз и Организацията на Северноатлантическия пакт, към които тя се стреми да се присъедини.

Амбициите на Грузия за членство в ЕС претърпяха удар през юни, когато страните членки предоставиха статут на кандидатки на Украйна и съседна Молдова, поставяйки ги на път да се присъединят към блока, като същевременно решиха за Тбилиси, че все още трябва да изпълни конкретни условия, за да постигне същата категория.

Европейският парламент осъди Грузия за потискане на медийните свободи и отстъпление от съдебната реформа и гражданските свободи - включително тези на бившия президент Михаил Саакашвили, който в момента е хоспитализиран, докато излежава присъда в затвора, която според поддръжниците му е политически мотивирана. Правителството на Грузия отрича обвинението.

Саакашвили беше задържан през октомври 2021 г., след като влезе в Грузия за първи път, откакто се оттегли в края на президентския си мандат през 2013 г. Той избяга в чужбина, когато управляващата партия "Грузинска мечта“, основана от неговия съперник милиардер Бидзина Иванишвили, най-богатият човек в страната, го обвини в злоупотреба с власт. Правителството твърди, че той е преминал незаконно в Грузия.

Зурабишвили, която има властта да помилва лидера на проевропейската Революция на розите от 2003 г., не коментира плановете си, но каза, че не смята, че "един отделен случай ще определи нашето европейско бъдеще“.

Въпреки че Грузия не изпълни някои изисквания на ЕС, отчасти поради политически разделения, президентът подчерта, че е дошло времето за "стратегическо решение, което да бъде взето от Европа“. Страната не може да си позволи още един провал при спечелването на официална кандидатура, което може да насърчи Русия, представяйки Грузия като "сива зона“ за нейните амбиции, посочи държавният глава.