Държавният глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер отмени планираното от седмици посещение в украинската столица, което трябваше да се състои в четвъртък, съобщава германското издание BILD. Според информация на редакцията отмяната на визитата е предизвикало раздразнение в Киев.

По данни на BILD канцеларията на Щайнмайер е оправдала отказа със "съображения за сигурност“. Представител на украинското правителство коментира пред изданието, че "докато федералният президент отменя посещението си, има много международни дипломати и гости, които искат да покажат присъствието си в столицата ни точно сега“.

Гръцкият външен министър Никос Дендиас посети Киев днес, а в четвъртък се очаква още една визита на високо ниво от друг държавен глава, пояснява изданието.

Според информация на BILD външнополитическото ведомство в Берлин, Министерството на вътрешните работи и германските служби за сигурност са посъветвали Щайнмайер да не пътува до Киев. Решението за отмяната е било взето във вторник и ще бъде "компенсирано в близко бъдеще“.

Отказът на Щайнмайер да пътува до Киев крие политическа експлозивност. През пролетта президентът на Украйна Володимир Зеленски отказа да приеме германския държавен глава в Киев, което отприщи разногласия между Киев и Берлин. През лятото Зеленски най-накрая покани Щайнмайер да посети украинската столица. Твърди се, че двамата са изгладили разногласията по време на телефонен разговор.

Предисторията на отмяната беше неуспешната политика на Щайнмайер спрямо Русия, пише изданието. Като външен министър политикът от ГСДП се застъпваше за добри отношения с Русия – дори след анексирането на Крим и военните действия в Донбас от 2014 г. насам.

Едва след руската инвазия в Украйна през февруари Щайнмайер публично призна грешките си. В интервю за BILD am Sonntag той обясни: "Подкрепата ми за "Северен поток 2“ очевидно беше грешка. Ние се хванахме за мостове, в които Русия вече не вярваше и за които нашите партньори ни предупредиха“.

Лидерът на ГСДП Ларс Клингбайл вече открито призна, че неговата партия е допуснала сериозни грешки в политиката към Русия. "Появиха се слепи петна в отношенията ни с Русия“, каза Клингбейл. "И това доведе до грешки в отношенията с Русия“.

Щайнмайер дълго време беше смятан за архитект на политиката на Германия за Русия и поддържаше добри отношения с външния министър на Кремъл Сергей Лавров.