Президентът на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер е прекарал около половин час в самолета в очакване на появата на емира на Катар за официалното му посрещане в Доха, съобщава германският вестник BILD.

Щайнмайер кацна в Доха в сутрешните часове на деня, за да проведе разговори с емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани. "Емирът очевидно не беше готов [да] приеме Щайнмайер след кацането“, пише вестникът, отбелязвайки, че президентът е чакал шейха на стълбите на самолета "с недоволно лице и скръстени [на гърдите] ръце“. От редакцията подчертават, че в отговор на запитване от ръководителя на протоколната служба на германската страна е било казано, че "президентът е трябвало да пие чай на летището, за да убие времето“, което "Щайнмайер очевидно не е искал да направи, предпочитайки вместо това да чака“ в самолета половин час при 30-градусова жега.

BILD уточнява, че емирът на Катар действа като важен посредник в преговорите за освобождаване на израелски заложници с палестинската групировка ХАМАС.

По-рано Щайнмайер бе на официално посещение в Израел, където се срещна с израелския си колега Исак Херцог и изрази солидарност с еврейската държава в борбата срещу ХАМАС. След това Щайнмайер отиде на посещение в Оман и Катар.