Президентът на Финландия Александер Стуб предупреди лидерите на страните от НАТО да бъдат по-малко "войнствени“ в реториката срещу Русия и вместо това да подготвят армиите си за потенциален конфликт, съобщава британският вестник The Financial Times.

По думите му неотдавнашните публични предупреждения за руска агресия извън Украйна отвличат европейските страни от това, върху което наистина трябва да се съсредоточат: незабавна помощ на Киев и обучение на Въоръжени сили на страната (ВСУ) - въпреки че изрази увреност, че Москва няма да атакува страни от НАТО преди 2030 година.

"Малко съм притеснен от тези доста войнствени разговори, че Русия ще изпробва член 5 и че Европа е следващата на опашката. Мисля, че трябва да се подготвим за това“, заяви Стуб.

Той призова всички европейски държави да "станат по-финландски“.

"С други думи, по-подготвени. Трябва да се подготвите за най-лошото, за да го избегнете“, добави той.

Президентът на Финландия подчерта още, че подкрепата на Киев през следващите месеци е от първостепенно значение, тъй като Владимир Путин се "чувства много уверен“ и се насочва към "прозорец на възможност“, за да пробие отбраната на Украйна до септември.

По-рано ръководителят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер също заяви, че Алиансът се нуждае от трансформация и Западът трябва да се подготви за епоха, в която всичко може да се случи по всяко време, включително избухването на война.