След консултации с представители на политическите партии, държавният глава на Албания Байрам Бегай насрочи местните избори в страната за 14 май 2023 г., отбелязва македонското електронно издание "Слободен печат“, като се позовава на съобщение от Президентството в Тирана.

"Президентът оценява периода до изборите като много важен за успешното завършване на това демократично предизвикателство за институциите, политическите партии и цялото албанско общество, както и че е време да се покаже ангажираност и институционално сътрудничество, политическа зрялост и гражданска отговорност“, съобщиха от кабинета му.

Бегай призовава всички партии да подходят към тази дата със смирение и уважение към гражданите и политическите опоненти.

"Държавният глава призовава избирателите да не пренебрегват гражданския си дълг, да бъдат добре информирани за политическите алтернативи и да използват правото си на глас, без влиянието на интереси, които нарушават гласуването и свободната воля“, се казва още в разпространения текст.

Бегай подчертава, че Комисията за изборни реформи има задължението да ускори работата и да разреши своевременно всички въпроси, произтичащи от препоръките в доклада на ОССЕ/СДИЧП.

По този повод президентът подчертава необходимостта от "установяване на политическа нормалност в местното управление“ и призовава политическите партии да се явят на изборите със "сериозни и конкурентни политически алтернативи, които се фокусират върху гражданите и най-добрите демократични стандарти“.

Последните избори, които се проведоха на 30 юни 2019 г., бяха бойкотирани от обединената опозиция, като в 60 от общо 61 общини бяха избрани кметове от редиците на социалистическата партия.

Само в община Финик, в южната част на страната, населена с представители на гръцкото малцинство, кандидатът на МЕГА, втората по големина гръцка партия в Албания, спечели вота.