Българският президент Румен Радев подчерта, че Украйна няма необходимите ресурси, за да върне загубените си в хода на войната с Русия територии. Съответното той е заявил пред репортери при пристигането си на срещата на лидерите на страните от Букурещката деветка (България, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Чешката република и Естония) в Рига, предава ТАСС.

"Нашите девет държави са на Източния фланг на НАТО, така че имаме различни мнения относно степента на подкрепа за Украйна. Да, всички искаме международното право да възтържествува. Да, всички искаме Украйна да възстанови своята териториална цялост, а Русия да спре своята агресия. Но още веднъж искам да кажа, че трябва да вземем предвид реалностите, а реалността е, че Украйна няма нито материални, нито финансови, нито човешки ресурси, за да постигне тази цел“, коментира държавният ни глава.

Радев отбеляза, че проблемът може да бъде решен чрез мирни преговори или като страните от НАТО да предоставят на Украйна липсващите ресурси. "Съгласни ли сте да поемем по втория път, който не само води до неизвестна дестинация, но и носи огромен риск за глобалната сигурност?“, попита българският президент.

Форматът бе създаден от румънския президент Клаус Йоханис и неговия полски колега Анджей Дуда през 2015 година. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също присъства на срещата в Рига.