Президентът на Венецуела Николас Мадуро и неговият колега от Гвиана Ирфан Али ще се срещнат на 14 декември в островната държава Сейнт Винсент и Гренадини, за да обсъдят "въпроси, свързани с противоречивия граничен спор" за района на Есекибо в Гвиана, предаде Saipan Tribune, като се позова на венецуелската държавна телевизия VTV.

В писмо от министър-председателя на страната домакин Ралф Гонсалвес, двамата лидери са информирани, че срещата ще се проведе на 14 декември в Кингстаун, столицата на карибската островна държава.

"Като се имат предвид събитията и обстоятелствата около териториалния спор, преценихме, че е в интерес на всички спешно да се уреди спорът и да се установи адекватен диалог лице в лице между президентите на Гвиана и Венецуела", се посочва в официално изявление на кабинетът на министър-председателя на Сейнт Винсент и Гренадини.

Подчертава се, че президентите на двете страни са показали готовността си да търсят мирно съжителство в района и че са се съгласили да проведат срещата под егидата на Общността на държавите от Латинска Америка и Карибите, която временно се председателства от министър-председателя на Сейнт Винсент и Гренадини Ралф Гонсалвес.

На референдум на 3 декември венецуелските граждани гласуваха да предявят претенции към богатата на петрол и минерали територия Есекибо, която се контролира от съседна Гвиана.

Територията на Есекибо със 159 500 квадратни километра е две трети от Гвиана.

Венецуела твърди, че територията й е била отнета при начертаването на границата север-юг преди повече от век, докато Гвиана посочва, че поведението на Венецуела представлява пряка заплаха за мира и сигурността на Гвиана и застрашава мира и сигурността на цялата страна регион.