През 2023 г. Русия ще обърне специално внимание на изграждането на инфраструктура за своите ядрени сили. Това подчерта министърът на отбраната на страната Сергей Шойгу, предава Reuters.

Шойгу допълни пред местни телевизии, че Русия също ще работи за подобряване на бойните способности на своите ракетни сили и че се изграждат съоръжения за разполагане на нови ракетни системи. Русия притежава най-големия запас от ядрени оръжия в света, с близо 6000 бойни глави, припомня агенцията.

Държавният глава на страната Владимир Путин постави присъединените от Украйна региони под ядрения чадър на Москва, предупреждавайки, че е готов да защитава "териториалната цялост" на Русия с всички налични средства. На свой ред САЩ казват, че са предупредили Русия за последствията от всяко използване на ядрени оръжия.

Русия и САЩ трябваше да проведат разговори в Кайро тази седмица относно договора START, който ограничава броя на бойните глави, които всяка една от двете държави може да разположи.

В навечерието на срещата обаче Москва се отказа от участие, обвинявайки САЩ в "антируско поведение“ и опити да "манипулират договора в своя полза“.