Япония смята, че Китай, в съответствие със споразуменията между Пекин и Киев, предоставя на Украйна защита от използването на ядрено оръжие срещу нея. Това мнение изрази в понеделник японският премиер Фумио Кишида по време на дебат в комисията на долната камара на парламента, предава ТАСС.

"В отговор на въпроса дали Украйна е защитена от "ядрения чадър", ще кажа, че съм запознат със споразуменията между Китай и Украйна (от 2013 г.) за ефективно сътрудничество. В публикувано тогава съвместно изявление се казва, че Китай се съгласява да предостави на Украйна взаимни гаранции за сигурност в случай на нахлуване в Украйна или заплаха от нахлуване с ядрено оръжие“, заяви той в отговор на въпрос на един от депутатите.

През декември 2013 г., след посещението на тогавашния президент на Украйна Виктор Янукович и разговорите му с китайския президент Си Дзинпин, беше издадено съвместно изявление за по-нататъшно задълбочаване на стратегическото партньорство: По-специално, в него се отбеляза, че китайската страна, в съответствие с разпоредбите на Резолюция 984 на Съвета за сигурност ООН, както и въз основа на изявлението на правителството на КНР от 4 декември 1994 г. относно предоставянето на Украйна на гаранции за сигурност, се задължава при никакви обстоятелства да не използва ядрено оръжие или да заплашва да го използва срещу Украйна като държава, която не притежава ядрено оръжие. Освен това, в случай че Украйна стане жертва на агресия с използване на ядрено оръжие или заплаха от такава агресия, Китай потвърждава предоставянето на подходящи гаранции за сигурност на Украйна“, се казва в документа.