Настоящият министър-председател и мандатоносител за съставяне на новото правителство на Сърбия Ана Бърнабич заяви, че Белград е доволен от споразумението с Прищина за личните карти в границите на очакваното, че не е имало място за маневриране и че от 1 септември страната навлиза в период на голяма нестабилност, тъй като не е било постигнато споразумение за регистрационните табели на автомобилите, пише белградската "Политика“.

"Като сериозен държавник Александър Вучич каза, че не е доволен от споразумението от 2011 г., че то не е в интерес на Сърбия и сърбите в Косово и Метохия и вие като сериозна държава трябва да изпълнявате международните споразумения. Вучич успя да създаде възможно най-добрата ситуация за сърбите в Косово и Метохия, да ги защити и да даде възможност за възможно най-нормален живот и продължаващото присъствие на Сърбия в Косово и Метохия“, заяви Бърнабич.

Белград е доволен в границите на това, което може да се очаква и Вучич е трябвало да постигне промяна на споразумението, подписано от Борко Стефанович през 2011 г., добави тя.

Бърнабич отбеляза още, че от 1 септември Сърбия влиза в период на "ужасна нестабилност“, тъй като няма споразумение за регистрационните номера на автомобилите на косовските сърби, а Прищина отхвърли компромисно решение с табели KS, които са неутрални по отношение на статута.

"Не знаем как ще се държат косовските политици, те безотговорно показаха колко не им пука за мира, до 31 октомври всички трябва да сменят табелите си и да приемат онези, които Прищина иска, но ние не се отказваме от табелите КМ“, каза Бърнабич.

Превод и редакция: Иван Христов