Русия ще се опита да унищожи Украйна и да промени границите й, предупреди полският министър-председател Матеуш Моравецки, коментирайки обявената от Москва частична мобилизация, предава Reuters.

"Ще направим всичко възможно с нашите съюзници, така че НАТО да подкрепи Украйна още повече, за да може тя да се защити“, увери Моравецки, като същевременно призова западните съюзници да предоставят допълнителна помощ за Киев.

По-рано днес държавният глава на Руската федерация направи специално телевизионно обръщение, в рамките на което обяви частична мобилизация и изрази подкрепа за референдумите, които ще бъдат организирани в контролираните от Москва украински територии.

Съответният указ на президента предвижда стартирането на всички мобилизационни дейности още в рамките на деня, като повиквателни ще получат само резервистите. Те ще преминат допълнително обучение с оглед придобития от руските военни опит в боевете в Украйна. Мобилизираните руснаци ще получават съответното заплащане и статут на войници, служещи по договор.

В допълнение министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу поясни, че страната разполага с огромен мобилизационен ресурс – близо 25 млн. души, но в хода на частичната мобилизация, обявена от Путин, ще бъдат призовани 300 хиляди резервисти.