Премиерът на Литва Ингрида Симоните е призовавала да се сложи край на табутата във военната помощ за Украйна. Тя е заявила това след срещата на балтийските премиери в Талин, Естония, предава LRT.

"Защитавайки свободата, ние не трябва да мислим за табуто по въпроса за военната помощ“, е заявила тя пред репортери.

Симоните е призовала Киев да получи необходимите оръжия, включително бойни самолети и ракетни системи с голям обсег.

"Трябва да помогнем на Украйна да спечели войната. Това е единственият път към устойчив мир, за предотвратяване на нова война в Европа".

На свой ред естонският премиер Кая Калас е призовала Европейския съюз (ЕС) да вземе решение относно използването на замразени руски активи в Европа за възстановяване на Украйна. По думите й представителите на страните ще обсъдят това през юни.

"Трябва да накараме агресора да плати за всичко, което унищожи“, е заявил естонският премиер.

Според нея преди време международната общност не е била готова да говори за създаването на специален трибунал за Русия, но вече се обсъждат "юридически условия".

Премиерът на Латвия Кристиянис Каринш е подчертал, че сигурността е приоритет за балтийските държави и че е важно да подкрепяме Украйна и да се грижим за собствените си способности.

"Ние отделяме около 2,5% от нашия брутен вътрешен продукт (БВП) за отбрана. Сигурен съм, че в предстоящия бюджет ще увеличим бюджета и ще доближим 3% от БВП“, е заявил той.

Премиерът на Латвия е подчертал, че решението все още не е взето, но той очаква приемането му.

Балтийските министри са обсъдили и срещата на върха на НАТО във Вилнюс, въпросите на регионалната сигурност и взаимното сътрудничество.