Италианският премиер в оставка Марио Драги каза на лидерите на другите европейски държави на среща на върха в Брюксел, че вътрешните разделения в страните от блока биха били победа за руския президент Владимир Путин. Това съобщи Bloomberg в четвъртък, позовавайки се на източници.

Според събеседниците на агенцията речта на Драги е била издържана "в откровен и мрачен тон". Драги твърди, че страните от Европейския съюз "финансират“ руския лидер, докато икономиката на ЕС е в рецесия, а пазарът е фрагментиран, което се отразява негативно на единството на страните от общността.

"Създаването на разрив между страните от ЕС е част от стратегията на Путин и ако ЕС не покаже единство, тогава Путин ще спечели“, е заявил Драги според източници.

В четвъртък италиански дипломатически източници съобщиха, че Драги е говорил на същата среща на върха за необходимостта от предприемане на спешни действия за ограничаване на цените на енергията и създаване на единен общ фонд, който може да се използва не само за инвестиции, но и за смекчаване на увеличенията на цените.